Artikel berkaitan
Sunday, September 30, 2012
Ayam Panggang Berempah
Ayam Panggang Berempah
Hari ini barulah aku berpeluang mencuba dry pan ini. Masakan pertama yang dicuba ialah ayam panggang berempah dari blog Chef Hanieliza. Jom ikuti resipinya yang aku ubah suai ikut selera ku..
Bahan :
1 ekor ayam ~ basuh dan toskan
Bahan kisar :
6 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
3 inci halia
1/2 sudu besar lada hitam
Bahan sos :
4 sudu besar serbuk kari
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
garam secukup rasa
Bahan pelengkap :
ubi kentang dan lobak merah
Cara memasak :
1. Gaulkan semua bahan kisar dan bahan sos sehingga sebati.
2. Gaul sebati dengan ayam + ubi kentang + lobak merah. Letak dalam pan dan bakar selama 20 minit.
3. Semasa masak tu, keluarkan kuahnya untuk mempercepatkan ayam itu garing! Sos itu boleh digunakan sebagai kuah.
Semasa memanggang dah berbau yang amat menggoda...dah tak tahan ni tapi kena tunggu ...belum masak lagi! Sabar ya..
Friday, September 28, 2012
Bajet 2013 : Semua ada bahagiannya!
Emak ~ Bonus 1 1/2 bulan
Thursday, September 27, 2012
Ayam Bumbu Bali
1. Tumis bahan kisar hingga garing. (Bawang putih + cili padi + buah keras + halia dikisar hingga lumat).
2. Masukkan 1 kotak santan (200ml) + 1 cawan air +1 keping asam gelugur + 1 biji ubi kentang (potong dadu) + daun limau purut (3 hingga 5 helai) + 1 sudu besar kicap pekat + 1 sudu besar kicap manis. Garam + gula secukupnya.
3. Setelah kuah agak pekat, masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu(garam + kunyit) dan 2 labu bawang besar (mayang bulat). Setelah bawang agak layu, angkat. Siap untuk dimakan bersama nasi putih panas.
Tuesday, September 25, 2012
Telur pindang
Baru-baru ni dapat 2 biji telur pindang dari jiran depan rumah. Anak-anakku sibuk bertanya kenapa warna telur ni merah kecoklatan! Hairan sebab tak pernah tengok telur pindang sebelum ni.
Di sini..tempat aku memang tak ada telur pindang. Kalau balik dari kenduri tu, dapat telur rebus je. Sebenarnya telur pindang ni hanya ada di negeri Johor...setahu akulah sebab menantu jiran aku tu orang Johor.
Rasanya ....mungkin ada beza sikit dengan telur rebus sebab telur pindang ni direbus dengan rempah atau herba.
Sunday, September 23, 2012
Ijab Termakbul di Steel Mosque
Masjid ini dipanggil Masjid Besi kerana 70% (6,000 tan keluli) pembinaannya terdiri daripada baja keluli. Masjid ini yang mula dibina sejak April 2004 siap sepenuhnya pada Ogos 2009 dan dibuka pada hari Jumaat, malam Awal Ramadan 1430H[2]. Masjid ini dibina bagi menampung sekitar 24,000 penduduk dan penjawat kerajaan sekitar pusat bandar serta kawasan Presint 2, 3, 4 dan 18. Masjid ini yang mempunyai keluasan sekali ganda berbanding Masjid Putra, yang terletak kira-kira 2.2 km ke utara, bakal menjadi mercu tanda baru Putrajaya. Sumber : Wikipedia Ensiklopedia.
Dari masjid ini, kita boleh melihat tersergam indah jambatan Putrajaya.
Sebelum pulang, dermalah seikhlasnya di tabung ini, semoga sedekah kita diterima Allah...amin.
Friday, September 21, 2012
Mee Rebus
Monday, September 17, 2012
Pelamin Perkahwinan konsep "Cinderela"
Thursday, September 13, 2012
Wednesday, September 12, 2012
Puding Oreo Bercoklat
Nasib baik chef aiman tolong buatkan...dan tak kempunanlah adik-adiknya nak merasa puding oreo ini. Sedap tak terhingga, terutama bila makan sejuk-sejuk dan paling menyamankan bila biskut oreo ini 'melt' dalam mulut. Bahagianya lah....:)
Nak tahu resipinya, jangan segan-segan klik link di bawah ya....
Sunday, September 9, 2012
Kari Ikan Tenggiri & Telur
Jika bahan utamanya ikan, saya biasa masak ikan masak merah atau ikan masak kicap. Tapi kali ini, ubah sikit menu, masak kari ikan dan tambah telur sebab ada telur rebus yang dapat ketika pergi jamuan kahwin tempoh hari. Jom tengok cara memasaknya..
1. Tumis bawang putih (mayang) + bawang besar (kisar - 2 sudu besar) + cili boh (2 sudu besar) sehingga garing. Kemudian masukkan rempah kari (1 paket kecil) + sedikit santan =masak sehingga rempah garing.
2. Masukkan ubi kentang (1 biji - belah 4) dan lebihan santan + sedikit air. Masak sehingga kentang empuk.
3. Masukkan ikan tenggiri (2 keping saiz besar) dan telur rebus (3 biji). Gula + garam secukup rasa. Masak sehingga ikan masak. Kemudian matikan api. Siap untuk dimakan bersama nasi putih panas dan ikan bilis goreng atau keropok keping.
Tuesday, September 4, 2012
Tenggiri masak merah
Petang ni masuk dapur,masak lauk kegemaran ramai...tenggiri masak merah untuk berbuka puasa sunat syawal. Asalnya ada 3 ketul ikan tenggiri tapi 1 ketul dah dibawa lari oleh simontel! Jom layan cara masak...
1 Goreng dulu ikan tenggiri ini yang sudah dilumur sedikit garam.
2 Tumiskan bawang kisar + cili boh hingga garing.
3. Masukan 1 sudu besar sos tomato,1 sudu besar kicap manis + 1 sudu besar kicap masin + air.
4. Masukkan garam + gula melaka@gula secukup rasa. Masak sehingga kuah agak pekat + ikan. Angkat + hidang.
Sunday, September 2, 2012
Pengukus tupperware
Berguna sungguh pengukus tupperware ni. Boleh guna untuk kukuskan nasi impit atau lain-lain makanan yang disimpan dalam peti ais. Contohnya ayam goreng, tak perlu goreng sekali lagi untuk panaskannya tapi kukuskan aje dalam bekas pengukus ni menggunakan kuali yang diisikan air.
Sebenarnya pengukus ni aku dapat sebagai tukaran dengan bekas-bekas tupperware yang telah rosak. Cuma bayar sedikit je...bestkan guna bekas tupperware ni walaupun mahal tapi berbaloi! Betul tak??