Artikel berkaitan
Sunday, December 18, 2011
Ubi kayu rebus
Musim-musim hujan ni, banyak jenis ubi yang dijual. Antaranya ialah ubi kayu. Macam-macam masakan/kueh boleh dibuat menggunakan ubi kayu. Rebus gitu aje pun sedap, terutama di makan panas-panas dan dicicah dengan kelapa parut muda...sedapnyalah!
Resipi ubi kayu rebus > rebus ubi kayu + garam + gula secukup rasa + air. Ada juga gantikan gula dengan gula melaka/gula perang. Jadi warnanya sedikit keperangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
paling suka ubi kayu..
ReplyDeleteyang tak suka ubi keledek..
ubi kayu kalau rebus ke,
goreng ke..
buat apa pun mesti sedap..
urmm..dapnyerr..nak2 lak ngan
ReplyDeletemusim ujan skrg kn..tgk gmbr
pun da bselera neh..hehe..
diana ~ betul tu...semalam buat bikang ubi, nanti postkan:)
ReplyDeletearena ~ he,he tu yg sdapnya makan bulan2 hujan gini:)
ReplyDeletesalam kak, nak buat gune ubi kentang pun boleh ke cara ni
ReplyDeleteubi kentang sedap buat fries atau cheesezy wedges!
Delete