Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Thursday, October 18, 2012

Kek Lapis Cheese Persona

Kali ni nak cuba buat kek lapis keju pula yang aku ceduk resipinya dari Blog secubit garam : Persona again.. . Resipi asalnya dari blog Ryo: Kek lapis Cheese Persona. Pertama kali tengok tu dah terpesona nak membuatnya. Jadi di sini, aku copy dan pastekan resipinya dari blog ryo, pencipta resipi asalnya...

Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com
sumber : k. nor secubit garam
Tukang Lapis : Teratai Kelip-kelip kehidupan 

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
 Jom kita tengok macam mana rupa kek yang aku buat pula.....lulus tak???Hehehe...

 Bolehlah untuk orang yang baru belajar melapis....hihihi!

8 comments:

  1. Ehem.ehem, bolehlah buat lg bulan doblas nanti ye ^__^

    ReplyDelete
  2. Nama pun kek pesona tentu terpesona..hehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau merasa kek ini lagi2lah terpesona!

      Delete
  3. kak seksinya kek tu bila kena potong hehe

    ReplyDelete
  4. sdap je tgk..nnti buleh try plak..:)

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)