Pages
▼
Monday, August 12, 2013
Ikan ebek masak keng som
Hari ini masak ikan ebek dua keping untuk makan tengahari. Menu simple tetapi seimbang sebab ada sayur di dalamnya. Ikan ebek ini saya masak keng som. Pedas tapi sedap kata anak-anak. Jom lihat resipinya
Bahan utama : 2 keping ikan ebek
Bahan kisar :
3 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
2 batang serai
sedikit belacan
cili padi (5 -6 tangkai)
1 tangkai cili merah
Bahan kuah :
1 mangkuk air asam jawa
2 keping asam gelugur
1 1/2 sudu besar pes keng som
air secukupnya
Sayur :
kangkung
Cara-cara memasak :
1. Campurkan semua bahan kisar + bahan kuah = masak sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan ebek + sayur kangkung + garam + gula secukupnya = masak sehingga ikan dan sayur layu. Angkat, siap untuk dimakan bersama-sama nasi putih panas.
assalam teratai..cam mana rupa ikan ebek tu
ReplyDeleteWaalaikumsalam acik erna, rupa ikan ebek ini spt ikan cermin.Sedap cubalah...
DeletePes kesom Cr MN
ReplyDeleteBoleh beli dari penjual di Kelantan.
Delete