BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, September 29, 2013

Ikan Tenggiri Masak Kicap


Hari ini masak ikan masak kicap untuk lauk tengahari. Sebenarnya sudah agak lama juga saya tidak masak lauk ini kerana suami tidak berapa gemar lauk masak kicap. Tapi, atas permintaannya juga, hari ini saya masak lauk masak kicap sebab anak-anak suka. Jom ikuti cara memasaknya,

Bahan utama : 2 keping ikan tenggiri (goreng garing - ketepikan)

Bahan tumis :

5 ulas bawang putih - mayang halus
1 - 2 labu bawang besar (merah) - mayang halus

5 - 6 tangkai cili padi - pilihan

Bahan kuah ;

Kicap manis
Kicap masin
Air

Cara memasak :
1. Tumis bawang putih + bawang besar sehingga garing.
2. Masukkan kicap manis + kicap masin + air + cili padi. Perasakan garam dan gula secukupnya.
3. Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan. Masak 3 - 4 minit lagi supaya kuah sebati dengan ikan. Siap untuk dimakan dengan nasi putih.

2 comments:

  1. Terimakasih Artikel Ikan Tenggiri Masak Kicap nya bagus dan membantu sekali, semoga sukses selalu yaa .. Aamiin
    Salam Kue Kacang Tanah

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...