Pages
▼
Sunday, September 8, 2013
Puding Taufufa Fruit Coktail
Puding ini diberi nama puding taufufa kerana warnanya yang seakan-akan taufufa....putih susu.
Puding ini boleh disediakan segera untuk tetamu yang bertandang sebagai hidangan pencuci mulut. Dalam masa 3 -4 jam sudah boleh dihidangkan. Jika tetamu itu datang sebelah petang, bolehlah disediakan sebelah paginya. Puding ini enak dimakan semasa sejuk ... dikeluarkan dari peti sejuk!
Bahan-bahan :
1 paket agar-agar serbuk (10 gram)
3/4 cawan gula
2000 ml air (8 cawan air)
1 tin susu sejat cair
1 tin fruit coktail
Cara memasak :
1. Masukkan agar-agar + gula + air dalam periuk = masak atas dapur sehingga mendidih dan gula larut.
2. Masukkan susu sejat cair = masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
3. Tuangkan ke dalam adunan. Tunggu puding keras, kemudian taburkan fruit coktail beserta airnya. Sejukkan dalam peti ais. Siap untuk dimakan.
Wah.. sedapnyaaa
ReplyDeleteSedap mieya. Boleh dihidangkan dengan buah-buah lain juga spt peach.
Delete