Saturday, December 26, 2015

Langkah-langkah Memasak Nasi Lemak

Entri ni untuk anak-anak dara yang baru-baru nak belajar memasak. Ikuti step-stepnya:

1. Sediakan Daun Pandan, Halia Muda & Bawang Merah


2. Satu kotak santan segera ~Saya guna Ayam Brand. Nak guna jenis lain pun boleh.


3.  Beras (5 orang makan) ~basuh dan toskan


4. Masukkan semua bahan dalam periuk nasi elektrik


5. Tambahkan 3 kotak air (guna kotak santan tu) dan sedikit garam. Masakkan menggunakan dapur nasi elektrik.


6. Dah siap untuk dimakan. Selamat mencuba ya.


Friday, December 25, 2015

Puding Vico



Bahan-bahan :
1 paket agar-agar serbuk
1 tin susu sejat
750ml air
6 cb gula (jika tak nak manis boleh guna gula castor)
Vico secukupnya

Cara-cara memasak :

1. Letakkan agar-agar serbuk + air dalam periuk dan masak sehingga agar-agar larut.

2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula hancur.

3. Masukkan susu sejat. Kacau sehingga sebati dan mendidih sedikit. Tutupkan api dapur.

4. Masukkan vico secukupnya dan kacau sebati. Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan.

Sejukkan dalam peti ais. Sedapnya makan sejuk-sejuk.

Tuesday, December 22, 2015

Pakaian Wanita Wajib Ada




Pernahkah anda terfikir, apakah jenis-jenis pakaian  yang sepatutnya anda miliki? Pakaian-pakaian ini pula merupakan  jenis-jenis pakaian yang mudah digayakan, paling praktikal, versatile dan sesuai dipakai dalam apa-apa situasi pun. Paling penting pakaian ini mestilah menutup aurat bagi kaum muslimah. Betul? Jadi, jom kita lihat apakah jenis pakaian wanita yang wajib dimiliki! Jangan ingat muslimah tidak boleh bergaya.. tapi menutup aurat!


1. Cardigans / Jackets
Saya percaya, setiap wanita pasti memiliki sekurang-kurangnya sehelai cardigans atau jackets! Baik wanita bertudung mahupun tidak bertudung. Jackets / Cardigans dipakai ketika cuaca sejuk atau dipakai sebagai "outerwear" kepada pemakaian baju berlengan pendek bagi wanita bertudung. Pastikan cardigans tu berlengan panjang..menutup aurat sepenuhnya.


2. Jeans
Apa lagi kalau bukan jeans! Jeans merupakan jenis seluar yang paling praktikal dan versatile. Ia boleh digayakan dengan apa jua pakaian dan boleh ditemui dalam pelbagai rekaan yang menarik. Amat sesuai dipakai sebagai “inner” jubah bagi menggantikan “pattycoat”.


3. Kemeja Putih

Ada lagi…. Majoriti berpendapat bahawa koleksi kemeja putih merupakan jenis pakaian yang wajib ada oleh bukan sahaja wanita, tetap setiap individu! Betul tak? Tepuk dada..jawab sendiri..hihihi


4. T-shirt Hitam
Tak dinafikan, hitam dan putih merupakan dua warna selamat yang sesuai dipadankan dengan apa jua warna. Mudah untuk digayakan dengan jaket bewarna putih. Pasti menyerlah warna hitam-putihnya.


5. Yoga Pants / Leggings
Pastinya, setiap dari kita mempunyai yoga pants samada dipakai ketika tidur atau dijadikan pakaian dalam yang dipakai menggantikan skirt!


Wednesday, December 16, 2015

DYLEA ~SEMI INSTANT SHAWL (DOUBLE LOOP)

Dylea In Turquoise Green

Dylea In Beaver

Dylea In Bright Khaki
Dylea didatangkan dengan material fabrik heavy chiffon yang berkualiti tinggi, diperhalusi dengan jahitan yang kemas serta ditampakkan lebih eksklusif dengan label plate besi berwarna silver.
Senang dibentuk dan mudah untuk digayakan.

Untuk Order,

1. Whatsapp : +6 019-955 4545 (Mega) / +6 014-823 0230 (Aiman)

Tuesday, December 15, 2015

FIORE ~RM39 (tidak termasuk harga pos)

FIORE IN BLACK
 

FIORE IN PINK 

 

Berminat : PM/WA 
019 955 4545 (mega)

Sunday, December 13, 2015

CASSANDRA ~RM35 (tidak termasuk harga pos)



Type: Long Shawl (Leaf Shape)

Material: Heavy Chiffon Georgette

Design & Measurement:
  • Length: 200 cm @ 78.7"
  • Width: 70 cm @ 27.5"

Sesiapa yang berminat boleh Whataspps :
0199554545 (Mega)

Thursday, November 26, 2015

Bingka Ubi Kayu

Pagi tadi rezeki sungguh. Tak sangka ustazah Rohani akan bagi ubi kayu yang ditanam di kawasan rumahnya. Sebatang je ustazah bagi, tapi besarnya ubi kayu tu mengalahkan saiz lenganku!

Wani dan syuhadah yang amat-amat gembira apabila ku bagitahu nak buat bingka ubi kayu. Merekalah yang menyagat ubi dan memerah ubi untuk membuang airnya. Lebihan ubi kayu tu, aku rebus je...sedap dimakan dengan nyior parut atau cicah gula! Makan begitu saja pun sedap.

Berbalik kepada bingka ubi ni, aku masak dalam pan ajaib je....senangkan!

masak selama 45 - 60 minit
 Inilah rupanya bingka ubi kayu ku setelah dikeluarkan dari pan ajaib..

Sedap dimakan masa panas-panas!


Musim hujan ni, banyaklah bekalan ubi kayu kerana jika tidak diambil ubinya nanti akan rosak!
Syukur alhamdulillah rezeki dari MU hari ini.

Nak resipinya klik sini


Saturday, November 14, 2015

Promo-promo Dress Isabella

Jangan terlepas merebut peluang mendapatkan dress Isabella dengan harga RM99. Berminat???
Whatapps cepat2 ..0148230230 agen Qoma yang diiktiraf Noraiman.

Tuesday, November 10, 2015

Puffy Button Blouse


PUFFY BUTTON BLOUSE
RM50 (tidak termasuk harga pos)

Measurement:
Size S: Length: 80cm Bust: 90cm Shoulder: 35cm Sleeve: 56.5cm Hem: 106cm
Size M: Length: 82cm Bust: 94cm Shoulder: 36cm Sleeve: 57cm Hem: 110cm
Size L: Length: 84cm Bust: 98cm Shoulder: 37cm Sleeve: 57.5cm Hem: 114cm
Size XL: Length: 86cm Bust: 102cm Shoulder: 38cm Sleeve: 58cm Hem: 118cm

Material : Thick Chiffon Blend

Description: 9 Functional Buttons.   


Saiz yang tinggal mengikut warna :

D. Turq : S, M, L, XL
Mustard : S, M, L, XL
Greenish Turq : S, M, L, XL
D. Green : S, M, L, XL
Black : M, L, XL
Pink : S, M, L, XL
D. Brown : S, M, L, XL
Khaki : S, M, L, XL
D. Berry : L, XL
D. Purple : S, M, L, XL
Electric Blue : S, M, L, XL
Denim Blue : M, L, XL
D. Bamboo : S, M, L, XL
Navy : M, L, XL
Green : S, M, L, XL
Ash Lilac : S, M, L, XL
Puple Blue : S, M, L, XL
Maroon : M, L, XL
Brown : S, M, L, XL

Jika berminat sila whatapps : 0199554545 atau tinggalkan no hp di ruangan komen untuk saya pm.

Sunday, November 8, 2015

Floral Chiffon Jubah

Amat selesa dipakai. Lining kain satin yang tidak panas. Ada 5 pilihan warna. Harga juga murah rm75 tidak termasuk harga pos. Berminat. Sila Whatapps..0199554545.

Wednesday, October 14, 2015

LUX Magical Spell

http://my.fiveminutesofyourlife.net/p/buLwJ

Introducing LUX Magical Spell.
An intense perfume shower gel to inspire women to be bold.
Crafted with the exotic Black Orchid and with a mix of Juniper Oil, it will leave your skin fragrant with a perfume that lasts up to 8 hours long..
 
Please clicks picture to go to LUX Facepage.

Wednesday, September 2, 2015

Perisa Baru Aiskrim Magnum

http://my.fiveminutesofyourlife.net/p/b93Qj 

 Terliur tak lihat aiskrim magnum tu....sedapnya perisa baru white chocholate almond. Ni nak kena rasanya.

Jom..pergi kedai beli aiskrim magnum.Yum-yum yummy nak-nak musim panas sekarang ni. Makan aiskrim boleh sejukkan tekak.

Thursday, August 20, 2015

Jom Jadi Agen Affiliate Simple Hijab

 
Pernahkah anda terfikir untuk memulakan perniagaan tudung tetapi kekurangan modal dan kepakaran? Tak mengapa. Jom sertai program affiliate tudung SIMPLEHIJAB dan berpeluang menjana pendapatan sampingan setiap sebulan. 

Apakah keistimewaan yang dibawakan oleh sistem affiliate simplehijab ini adalah:

1. Pendaftaran adalah percuma. Tiada sebarang yuran atau caj yang akan dikenakan.
2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok.
3. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian.
4. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsap dan bersedia untuk menerima komisen.
5. Anda berpeluang untuk menerima komisen sehingga 10% bagi setiap pembelian (bergantung kepada jenis tudung) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh anda ke sistem kami.
6. Tiada had tempoh yang ditetapkan untuk penerimaan komisen bermaksud anda akan tetap menerima komisen selagi mana SIMPLEHIJAB beroperasi. 


Apa yang lebih menarik lagi?
  ~Anda boleh meningkatkan lagi komisen anda dengan cara mengajak lebih ramai rakan-rakan anda untuk menjadi Affiliate Agent kami dengan menggunakan Unique URL atau link yang disediakan di ruangan dashboard akaun anda.


Daftar sekarang melalui link berikut:
 


P.S:
Buat masa ini, iaitu bermula daripada penghujung bulan bulan Julai 2015 sehingga pertengahan bulan September 2015 adalah fasa yang memfokuskan kepada pendaftaran affiliate agents. Sistem affiliate ini akan dilancarkan sepenuhnya pada pertengahan bulan September 2015. Oleh itu, sila gunakan tempoh ini dengan sebaiknya dengan mengajak rakan-rakan anda untuk menjadi affiliate agent SIMPLEHIJAB.

Friday, August 14, 2015

Giveaway Wallet By Opzzpinky

http://www.opzzpinky.my/2015/08/giveaway-wallet-by-opzzpinky.html 

Hadiah menarik! Pemenang bertuah dapat wallet di atas.
Suka yang warna ungu ni.
Harap-harap jadi pemenanglah.
Doakan ye..

Sesiapa nak join , sila klik gambar atas ye...

Monday, August 3, 2015

TQ Yat belanja makan !



Rabu, 29 Julai 2015.

2.50 petang :

Bergerak menuju ke Indera Mahkota untuk mengambil Yat. Ada temu janji dengan Yat untuk makan di Restoran Azam Roasters sempena harijadi kami pada 27 Julai lepas.


3.10 petang :

Tiba di Restoran Azam Roasters, mengambil tempat yang telah disediakan oleh pihak restoran. Yat dah buat tempahan dahulu, jadi tidaklah membuang masa menunggu menu dihidangkan. Almaklum, dalam pukul 4.30 petang, aku terpaksa mengambil ira dan syu balik dari sekolah pula.


Makanan yang dipesan dihidang bersama-sama jus epal!

Kembar kan...minat pun air yang sama...hehehe


Yat memesan mee goreng mamak.. sedap juga. Gedik sikit dengan Yat untuk rasa mee tu..

Mee mamak pilihan Yat..banyak juga tu, sampai menyeih jugalah nak perabihkan!

Aku pula makan western food..chicken chop..sedap tau!

Chicken chop..pilihan ku. Puashati sangat2!

Sebelum balik tu, sempatlah minta managernya snap gambar dengan Yat sebagai kenangan menyambut hari jadi bersama-sama dengan Yat. TQVM Yat kerana belanja makan petang ni ya.


Aku & Yat..kembarku. Sama tak?

P.S  : Sebenarnya idea makan ini dicadangkan oleh Ti..TQVM. Lain kali, harap Ti boleh join jugak..lagi seronok rasanya bila semua dapat berkumpul..

Monday, June 29, 2015

Puding Coktail


Bulan-bulan puasa ni, rajinlah masuk dapur samada untuk menyediakan juadah berbuka atau menyediakan juadah pencuci mulut. Kali ini, sempat buat puding coctail. Nak resipinya, klik sini.

Puding ini sedap dimakan sejuk-sejuk. Jadi jika nak buat tu, elok dibuat di sebelah pagi. Jadi apabila nak berbuka tu, puding ini sudah sejuk setelah diletak dalam peti ais.

Selamat membuka dan menjamu selera dengan puding cok tail....

Masa nak makan tu, tuangkan sirap coktailnya..

Sunday, June 21, 2015

Nekbat



Semalam masak nekbat untuk berbuka puasa. Nikmatnya makan sejuk-sejuk. Juadah ni masa bukan ramadhan aje ada. Tu yang buat.

Selamat berpuasa dan berbuka ye..

Saturday, June 20, 2015

MURAH TERLAJAK NI!

Korang yang size kecil molek tu . Meh siniiii dekat2 . Untung sgt korang tauuu sbb now QOMA buat clearance stock utk size XS,S and M . Baju ni harga RM259 tapi untuk 3 size ni get yours at only RM139 . RM139 ONLY! Mak aiii murah gegiler ni . Almost separuh hargaaaa. Dan yg pasti Juwita menggunakan material Heavy Lycra yg tip top . Try sekali pasti jatuh hatiii !

Haaaa . Mana nak dapat . Baju branded harga RM139 uols . Siap ada metal label khas skali swarozski . Exclusive sgttt . PM saya untuk grab promo ini .
Untunglaaaaaaaaa size kecil2 ni

Whatsapp Nor Aiman di 0148230230 cepat-cepat ya. Jangan tangguh-tangguh, nanti habis! Kempunan pulak kan...nangis tak berlagu! Heheheh..



Friday, June 12, 2015

Beehoon Goreng Sotong

Pagi ini rajin pulak nak buat sarapan pagi. Menunya mudah saja~ beehoon goreng sotong.


Bahan-bahan:

4 keping beehoon ~ rendam sehingga lembut. Toskan.

3 ekor sotong  ~ potong bulat

Bahan tumis :

1 labu bawang besar ~ mayang nipis
3 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 kiub ayam
air secukupnya

Cara memasak :
1. Tumis bawang besar sehingga garing. Masukkan cili boh. Tumis lagi sehingga cili boh garing.Masukkan air sedikit.
2. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap manis dan kicap masin. Jangan lupa letak kiub ayam, garam + gula secukup rasa. Masukkan sotong. Sebatikan.
3. Masukkan beehoon + air. Tutup kuali dengan penutupnya. Kecilkan api. Tunggu dalam 3 - 5 minit untuk lembutkan beehoon. Kacau sebati. Siap untuk dihidangkan dengan kerepok keping.



Thursday, June 11, 2015

Promo,promo,promo Baju Raya!

Salam. 
PROMO ! PROMO ! PROMO !
Tengok tuuuuuuuu harga baru dan COMBO RM349 untuk dua-dua helai . RM349 dan boleh mix QEERA and JUWITA . YES! RM349 dapat 2 pasang baju . Selling fast yaaaa . Once sold out dah tak ada restock ya uols.
Ps : Nak beli sepasang pun boleh. Whatsapp Nor Aiman di 0148230230 cepat-cepat ya. Jangan tangguh-tangguh, nanti habis! Kempunan pulak kan...nangis tak berlagu! Heheheh..


 

Monday, June 8, 2015

Aktiviti Semasa Cuti Sekolah : Kelas Berkuda!

Minggu pertama cuti sekolah agak sibuk dengan jadual anak-anak. Kelas tambahanlah dan pendaftaran pelajar baru di pusat-pusat pengajian tinggi. Sebagaimana Wani yang kini menjadi mahasiswi di UITM Machang.

Pada hujung minggu ini, sempatlah memenuhi keinginan ira untuk belajar menaiki kuda. Trek kuda tu pula tak terletak jauh dari rumahku. Dalam masa kurang 10 minit sudah sampai ke tempat yang dituju yang terletak di Permatang Badak. Seronok tak terhingga ira dapat menaiki kuda..

Hari pertama tu, naiklah kuda tu sambil jalan-jalan makan angin..dipanggil joyride selama 5 pusingan. Yang nak ketawa tu, si kuda tu tak nak jalan ...berdiri tegak je seperti dalam gambar tu! Rupa-rupanya ada cara untuk mengarahkan kuda tu berjalan atau bergerak. Kena hentakkan kaki ke badan kuda tu, barulah si kuda tu bergerak.. Nama kuda tu princess!


Tengok tu, si Princess tu dah mula nak berlarilah pulak bila mendengar arahan tuannya, Princess ini tak lah lari laju tapi ada iramanya yang kena seiring dengan gerak tubuh kita. Rithma ini dipanggil trot. Susah juga nampak gayanya Ira nak dapatkan keserasiannya. Terloncat-loncat tubuh Ira....


Wah, tengok tu, Ira dah dapat sikit-sikit iramanya dengan si Princess. Nampak seperti si zorro pun ada Ira ni. Hihihi..

Ramailah juga yang berminat dengan aktiviti berkuda ni. Setiap kali datang latihan, ada je budak-budak yang join seperti gambar bawah ni ...


Thursday, June 4, 2015

Tahniah Wani!

Isnin; 1 Jun 2015.

Perjalanan ke rumah ma pada jam 11 pagi. Bersama-sama ira, wani dan syu menaiki kereta Honda yang dipandu oleh suamiku menyelusuri Lebuhraya Pantai Timur menuju ke Rawai. Tujuan utama untuk melihat cucu sedara suami.

Setibanya di Rawai, hidangan tengahari telah disediakan oleh Cu. Puding laici hasil tangan si anak dara tunggal Cu menyejukkan tekak. Makan dulu...alhamdulillah :) Terima kasih Cu....

Dalam pukul 3 petang, bertolak ke rumah ma. Singgah dulu di kedai laksa Bukit Kecil..untuk menu petang pulak. Dan kedai pisang goreng berhampiran SHAMS, beli mee goreng dan beehoon goreng untuk wani dan ira.

Tiba di rumah ma dalam pukul 4.40 petang. Rupa-rupanya ti, shukri dan pa belum sampai.

Selasa; 2 Jun 2015

8.30 pagi ~ Bertolak ke Machang, Kelantan. Tujuan utama, bukan untuk makan angin tetapi untuk menghantar wani ke UITM Machang sebagai pelajar baru di sana dalam jurusan Sains Matematik.

11.00 pagi ~ Tiba di UITM Machang. Alhamdulillah tiada halangan dalam perjalanan. Mudah saja sampai ke destinasi. Dalam masa lebih kurang 1 jam setengah semua urusan pendaftaran selesai.

1.00 ptg ~ Makan tengahari bersama-sama wani. Lepas ini, wani akan meneruskan pengajiannya. Semoga Wani dapat mengikuti pelajarannya dengan jayanya. Doa mak sentiasa mengiringi kejayaan wani. Ingat pesan mak..solat jangan lupa. Ingat tujuan utama ke sini..untuk menimba ilmu!

3.00 ptg ~ Kami bertolak pulang ke Kuantan. Meninggalkan wani bersama-sama impiannya, semoga menjadi kenyataan. Aamiin.

Tahniah Wani!

Sunday, March 29, 2015

Bunga mawar

Semasa balik bercuti baru-baru ini ke rumah tok ma, aku teruja melihat bunga-bunga mawar yang sedang berkembangan. Cantik sungguh!


Pada musim panas begini, pokok mawar memang berbunga dengan banyaknya.


Cantik sungguh jambangan mawar,
menghiasi laman rumah tok ma,
kita yang melihat pun terasa segar,
Di dalam hati mengagumi kecantikannya....

Sunday, March 22, 2015

Cuti Sekolah Dah Berakhir!

Cuti sekolah hanya seminggu saja..sekejap je rasa. Esok dah mula sekolah balik. Sudah siap ke kerja rumah yang diminta oleh guru-guru? Kena siapkan sebelum esok tau..cuti-cuti juga, tugasan diberi kena tunaikan.

Malam ini, pastikan baju sekolah, tudung sekolah telah digosok. Jangan nak gosok pagi esok..takut tak sempat. Mana tahu, terlambat bangun, pakai baju dan tudung sekolah berkedut pulak ke sekolah. Baru haru jadinya.

Kasut sekolah macam mana? Sudah basuh ke belum? Sudah terlambat untuk basuh, jika belum basuh! Terpaksa guna plan segera...kapur je terus...hihihi. Rasanya ramai guna plan terdesak ni...hahaha.

Okaylah..nak tidur dulu sebab esok nak bangun awal..bersedia untuk ke sekolah! Nite-nite..

Monday, March 9, 2015

Kerutuk Ayam


Bahan utama ~ 1 ekor ayam potong kecil

Bahan kisar :

3 - 5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 - 2 inci halia
2 - 4 sudu besar cili boh

Bahan tumis :

Bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
2 batang serai dititik

Rempah :
1 paket kecil rempah kerutuk Adabi
Santan
Lada merah/lada hijau- belah 4
Ubi kentang - potong 4

Cara memasak :

1. Tumis bahan tumis  dan bahan kisar sehingga naik bau atau garing.

2. Masukkan sedikit air + santan + rempah = masak sehingga rempah garing.

3. Masukkan ayam + ubi kentang + santan + air. Masak sehingga kuah agak pekat.

4. Akhir sekali masukkan garam + gula melaka + lada merah/lada hijau. Tunggu dalam 3 -5 minit apabila lada telah layu, tutup api. Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi minyak atau nasi tomato.





Sunday, March 8, 2015

Nasi Lemak Telur Mata!

Semalam sarapan pagi di Restoran Taj. Saya makan roti canai telur sementara suamiku makan roti canai.

Wani, ira dan syu order nasi lemak telur mata lembu. Bila dihidang saja nasi lemak tu, semua teruja melihat telur matanya...cantik aje terbentuk matanya!! Begitu menyelerakan!

Jom makan..telur mata tu..

Sunday, February 15, 2015

Laksa Sarawak

Sejak cuti menunggu result SPM ni, Wani rajin sungguh masak. Baru-baru ini, Wani masak laksa sarawak bagi memenuhi permintaan Syu. Sedap dan menjadilah laksa sarawak Wani ni, cuma kurang pedas sikit. Katanya, " tak boleh pedas sangat, kesian ke syu nanti....tak tahan pedas!"


Bersungguh Wani menyediakan bahan-bahannya seperti isi ayam, udang dan telur dadar. Sayur-sayurannya pula taugeh dan sawi.Tidak ketinggalan sambal ladanya, kalau tak ada tak berapa nak umph!


Bahan paling penting, semestinya bihun yang telah dicelur dengan air panas dan kuahnya. Selamat mencuba resipi ini. Nak dapatkan resipinya, klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...