Pages
▼
Thursday, November 4, 2010
Tumis Air Sayur Campur
Ini adalah jenis masakan sayur yang digemari oleh keluargaku. Jika membuat sayur campur ini, biasanya aku akan membuat dalam kuantiti yang banyak. Kenapa? ...kerana anak-anakku suka meratahnya begitu sahaja! Ikutilah resipinya :
Bahan-bahannya :
2 keping sayur pucuk (rendam sehingga kembang~toskan)
1 batang lobak merah
1 paket jagung muda
bunga kubis
kubis
sawi manis
10 ekor udang (saiz sedang)
1 paket bebola ikan (cap mushroom)
1 biji ubi kentang (potong dadu)
2 cawan air
Bahan untuk ditumis :
1 labu kecil bawang besar (dimayang halus)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 tangkai lada merah (dihiris halus)
minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan untuk ditumis. Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan bebola ikan dan ubi kentang. Gaulkan sekejap dan letakkan air. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
2. Setelah air mendidih, masukkan semua sayur (kecuali sayur pucuk) dan udang. Akhir sekali baru masukkan sayur pucuk, kemudian angkat.
p.s. : boleh letak soohoon juga (tak letak sebab sudah habis stoknya!)
trima kasih utk resepi ni..hehe...sy leh try ni...
ReplyDeleteaku bukan sape2~sama-sama..:)
ReplyDelete