Pages
▼
Monday, May 2, 2011
Mee Hoon Rebus
Hari ini merupakan cuti umum (menggantikan hari 1 Mei yang jatuh pada hari Ahad), jadi aku pun mengambil kesempatan menyediakan sarapan pagi untuk keluarga tercinta. Oleh kerana angah mahu makan mee hoon rebus yang biasa aku masak masa angah dan along kecik-kecik dulu, jadi aku pun masaklah pagi ini. Resipinya mudah aje, dalam tempoh 10 hingga 15 minit boleh siap. Orang bujang pun boleh buat mee hoon rebus ini, mudah dan cepat!
Ikuti resipinya :
Mee Hoon yang dicelur dalam air panas sehingga lembut
Isi daging ayam yang dipotong dadu
5 biji telur ayam (bergantung kepada berapa orang nak makan)
1/4 labu bawang besar ~ mayang nipis
4 ulas bawang putih ~ hiris halus
sedikit cuka
minyak untuk menumis
2 gelas air
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bawang putih dan bawang besar, tumis sehingga garing, kemudian masukkan isi daging.
2. Masukkan air, cuka, garam dan gula secukup rasa. Masukkan telur satu persatu. Bila kuah dah mendidih masukkan mee hoon. Ok dah siap untuk dimakan.
Sedap dimakan bersama sos kicap + cili padi dipotong halus
sedappnye!
ReplyDeletenak cikitt!!hehehe
ReplyDeleteohhhh...sy sangat suka kalau meehon macam ni.....sedap ! selalu gak buat macam ni
ReplyDeleteIni makanan kegemaran saya...sup atau rebus...
ReplyDeletediet..diet..diet
Salam kunjungan... cantik blog ni.. singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeletewaa..sodap ni..saya suka taruk sambal kicap pedas banyak2..nyum..nyum..
ReplyDeletedah klik hb..
Blogshop kami :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS GA
Belog kami :Notre Belle Histoire
farah~sedap mkan panas2!
ReplyDeleteKH~he,he...sorry dah habis
sonata~yes2,sedap!
Cikgu CTE~sihat utk diet juga!
Zuwairi~dah gi pun ke blog adik!
Has~lagi pedas lagi sedapp....