Pagi Ahad lepas, kami sekeluarga dijamu dengan 2 jenis nasi goreng iaitu
1...nasi goreng ala melayu dan 2... nasi goreng ala cina TM
Nasi goreng ala melayu tu aku yang buat, manakala nasi goreng ala cina tok ma yang masak. Semestinya nasi goreng ala cina menjadi pilihan sebab pedas! Ikutilah resipinya :
Nasi Goreng Ala Cina
Bahan-bahannya :
nasi putih (4 orang makan)
5 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 sudu besar bawang kisar
5 - 10 biji cili padi (lebihkan .. pedas) ~ tumbuk/cincang halus
1 sudu besar sos tiram
semangkuk ikan bilis ~ cincang halus
1 gelas air
Cara membuatnya :
1. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau,kemudian masukkan
bawang kisar tumis lagi sehingga garing.
2. Masukkan cili padi dan sedikit air~tumis hingga naik bau,masukkan ikan
bilis dan sos tiram. Juga garam dan gula secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan nasi dan gaulkan hingga sebati.
Tip :
Untuk melembutkan nasi, buat lubang
di tengah-tengah nasi~masukkan
air kemudian tutupkan kuali dan kecilkan api....
tunggu 5 minit kemudian gaul sebati... pastinya nasi goreng
itu lembut selama-lamanya dan sedap dimakan.
Bahan-bahannya :
nasi putih (4 orang makan)
5 ulas bawang putih ~ cincang halus
2 sudu besar bawang kisar
5 - 10 biji cili padi (lebihkan .. pedas) ~ tumbuk/cincang halus
1 sudu besar sos tiram
semangkuk ikan bilis ~ cincang halus
1 gelas air
Cara membuatnya :
1. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau,kemudian masukkan
bawang kisar tumis lagi sehingga garing.
2. Masukkan cili padi dan sedikit air~tumis hingga naik bau,masukkan ikan
bilis dan sos tiram. Juga garam dan gula secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan nasi dan gaulkan hingga sebati.
Tip :
Untuk melembutkan nasi, buat lubang
di tengah-tengah nasi~masukkan
air kemudian tutupkan kuali dan kecilkan api....
tunggu 5 minit kemudian gaul sebati... pastinya nasi goreng
itu lembut selama-lamanya dan sedap dimakan.
tak suka makan pedas..haha
ReplyDeletekamil~contras dgn kita, makin pedas makin sedap....he,he
ReplyDelete