Biasalah saya suka masak sesuatu masakan yang mudah dan tidak memerlukan banyak masa. Penyediaan acar ikan ini mengambil masa yang singkat saja... saya copy n paste resipi ini dari blog chef hanielia
Bahan
2 ekor ikan selar [boleh gunakan tenggiri atau merah]~ saya guna ikan tenggiri (1~lihat gambar)
[bersihkan..gaulkan dngan kunyit dan garam..goreng saperti biasa..]
1 cawan air asam jawa [boleh gunakan cuka..3 s/b cuka + 1/2 cawan air]~saya guna 1/2 air asam jawa
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam
Bahan Mayang /hiris
3 ulas bawang kecil~saya guna 1 labu kecil bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau~tak letak sebab tak ada dalam stok
1 biji cili merah~tak letak sebab tak ada dalam stok
1 labu bawang besar
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yg dimayangkan.
2. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
3. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
resipi asal : acar ikan (hanieliza cooking)
2 ekor ikan selar [boleh gunakan tenggiri atau merah]~ saya guna ikan tenggiri (1~lihat gambar)
[bersihkan..gaulkan dngan kunyit dan garam..goreng saperti biasa..]
1 cawan air asam jawa [boleh gunakan cuka..3 s/b cuka + 1/2 cawan air]~saya guna 1/2 air asam jawa
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam
Bahan Mayang /hiris
3 ulas bawang kecil~saya guna 1 labu kecil bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau~tak letak sebab tak ada dalam stok
1 biji cili merah~tak letak sebab tak ada dalam stok
1 labu bawang besar
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yg dimayangkan.
2. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
3. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
lepas ni boleh la praktik..hehe
ReplyDeletehusna~boleh je,senang nak buat tu
ReplyDelete