Artikel berkaitan
Tuesday, August 16, 2011
Bubur Lambuk
Juadah yang sinonim dengan bulan puasa sudah tentulah bubur lambuk. Biasanya bubur lambuk ini mempunyai banyak versi mengikut tempat dan negeri. Ikutilah versi bubur lambuk tempat kelahiranku iaitu Terengganu.
Bahan-bahan :
11/2 cawan beras ~bersihkan
3 ikat sayur pucuk paku dll ~ ambil daunnya
2 keping ikan tenggiri (jenis ikan lain pun boleh)
1 - 2 inci halia muda ~ hiris nipis
1 - 2 labu bawang besar ~ mayang nipis
lada hitam ~ tumbuk hancur
1 sudu besar serbuk lada hitam (perasa)
garam + gula secukup rasa
air untuk memasak bubur
Cara membuatnya :
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan letak air secukupnya dan masak sehingga menjadi bubur.
2. Sementara itu, keluarkan ikan dan tumbuk sehingga hancur, masukkan semula ke dalam bubur.
3. Bila sudah empuk/menjadi bubur matikan api. Ok dah jadi pun bubur lambuk.
ps ~ boleh letak budu untuk menambahkan perisa bubur lambuk.
Labels:
bubur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
best3 tapi saya buat lain sikit.....
ReplyDeleteyelah saya ni orang terengganu celup....he3
eita~ sebenarnya bubur lambuk ini byk versinya, kat trg saja dah ada beberapa cara penyediaannya spt letak santan dlm bubur!
ReplyDelete