Ini merupakan menu sarapan pagi minggu ini. Kali ini goreng bihun ala tok ma (TM). Sedap juga, cubalah buat....
Bahan utama :
5 keping bihun (rendam sehingga lembut)~toskan
10 ekor udang (buang kulit)
3 ekor sotong (potong bulat)
Bahan tumis :
4 ulas bawang putih ~ tumbuk hancur
4 tangkai cili padi ~ tumbuk hancur
1 sudu besar bawang kisar
2 sudu besar sos tiram
1 gelas air
Garam + gula
Cara memasak :
1. Tumiskan bahan tumis (kecuali sos tiram) sehingga garing (naik bau).
2. Masukkan udang + sotong + sos tiram + sedikit air. Garam + gula secukup rasa. Kacau rata.
3. Masukkan bihun + air. Kemudian tutup dengan tudung kuali. Biarkan selama 5 hingga 10 minit hingga bihun lembut. Kacau rata,siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)