BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Tuesday, October 11, 2011

Seafood Tomyam







Hujung minggu lepas, masak menu masakan lauk lagi iaitu seafood tomyam.Jom layan resipinya...


Bahan utama
~ 15 ekor udang (buang kulit) dan 3 ekor sotong (potong bulat) serta 1 paket bebola ikan* dan 1 paket cendawan tiram*

Bahan sayur ~ Lobak merah, putik jagung, bunga kobis dan tomato

Bahan pelengkap :

2 labu bawang besar (saiz besar) ~ potong bulat
2 batang serai ~ ketuk sedikit
8 - 10 tangkai cili padi ~ belah dua (kurangkan jika tak suka pedas)
2 paket pes tomyam (merah)
3 helai daun limau purut
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)

Cara memasak :

1. Masukkan pes tomyam dalam periuk, sayur (kecuali tomato), dan bahan pelengkap (keculi jus limau). Letak air searas sayur atau lebihkan sedikit. Letak garam dan gula secukup rasa.

2.
Bila dah mendidih masukkan bahan utama. Masak sekejap sehingga mendidih, masukkan tomato dan tutup api.
Perahkan jus limau + sebatikan.

* pilihan jika suka letak :)

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...