Pages

Friday, June 7, 2013

Tenggiri Masak Keng Som




Hari ini masak ikan tenggiri keng som. Mudah saja resipi ini tapi sedap. Jom ikuti cara-cara memasaknya.

Bahan utama : 2 keping ikan tenggiri

Bahan kisar :
3 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 batang serai 
sedikit belacan
cili padi (5 -6 tangkai)

Bahan kuah :
1 mangkuk air asam jawa
2 keping asam gelugur
1 1/2 sudu besar pes keng som
air secukupnya

Sayur :
kangkung


Cara-cara memasak :

1. Campurkan semua bahan kisar + bahan kuah = masak sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan tenggiri + sayur kangkung + garam + gula/nesan secukupnya = masak sehingga ikan dan sayur layu. Angkat, siap untuk dimakan bersama-sama nasi putih panas.


4 comments:

  1. Sedapnya... tenggiri mahal kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana2pun tenggiri agak mahal harganya, tapi amat sedap dimakan!Tambah2 tiada tulang, rasa selamat je makan oleh anak2 :)

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)