Artikel berkaitan
Sunday, September 29, 2013
Ikan Tenggiri Masak Kicap
Hari ini masak ikan masak kicap untuk lauk tengahari. Sebenarnya sudah agak lama juga saya tidak masak lauk ini kerana suami tidak berapa gemar lauk masak kicap. Tapi, atas permintaannya juga, hari ini saya masak lauk masak kicap sebab anak-anak suka. Jom ikuti cara memasaknya,
Bahan utama : 2 keping ikan tenggiri (goreng garing - ketepikan)
Bahan tumis :
5 ulas bawang putih - mayang halus
1 - 2 labu bawang besar (merah) - mayang halus
5 - 6 tangkai cili padi - pilihan
Bahan kuah ;
Kicap manis
Kicap masin
Air
Cara memasak :
1. Tumis bawang putih + bawang besar sehingga garing.
2. Masukkan kicap manis + kicap masin + air + cili padi. Perasakan garam dan gula secukupnya.
3. Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan. Masak 3 - 4 minit lagi supaya kuah sebati dengan ikan. Siap untuk dimakan dengan nasi putih.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Terimakasih Artikel Ikan Tenggiri Masak Kicap nya bagus dan membantu sekali, semoga sukses selalu yaa .. Aamiin
ReplyDeleteSalam Kue Kacang Tanah
Sama-sama, gembira dapat membantu.
Delete