Artikel berkaitan
Sunday, May 4, 2014
Tomyam Sotong Bercendawan
Resipi sayur yang digemari ramai. Kali ini masak tomyam seafood tapi letak sotong dan tambah cendawan. Jom ikuti bahan-bahannya.
Bahan sayur :
2 labu bawang besar ~ potong memanjang
2 batang lobak merah ~ potong memanjang
1 paket putik jagung ~potong memanjang
Bunga kubis ~ hiris nipis
cili padi ~ belah dua
5 helai daun limau purut
3 batang serai ~ dititik sedikit
1 biji tomato ~ hiris nipis
Bahan isi :
4 ekor sotong ~ potong bulat
1 paket cendawan tiram ~ carik-carikkan
1 paket bebola ikan ~ potong 2
3 paket sos tomyam merah
Air secukupnya
Cara memasak :
1. Masukkan semua bahan (kecuali sotong, cendawan dan tomato) dalam periuk.
2. Masak sehingga mendidih. Masukkan sotong, cendawan dan tomato. Garam dan gula secukup rasa.
3. Bila sotong, cendawan dan tomato sudah masak (jangan sampai layu). Tutup api. Siap untuk dimakan begitu sahaja atau bersama-sama nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hmm..sedapnyer.. dan entri yang menarik ^_^
ReplyDeleteaduhh sedapnya.. jadi teringan nak buat
ReplyDeleteCuba buat, pasti tak menyesalnya!
Delete