Pages
▼
Friday, July 4, 2014
Ketam Masak Lemak Cili Api
Resipi ini boleh dijadikan menu untuk berbuka puasa : Masak lemak cili api dipilih sebab mudah untuk disediakan dan kegemaran ramai.
Bahan utama : 7 ekor ketam bersaiz sedang (potong 2).
Bahan kuah :
10 hingga 15 tangkai cili padi ~ tumbuk lumat
1/2 inci kunyit ~ tumbuk lumat
2 batang serai ~ titik sedikit
2 keping asam gelugur
RM6 santan
Air secukupnya
Cara memasak :
1. Satukan semua bahan kuah kecuali santan letak separuh dahulu.Masukkan ketam. Masak sehingga kuah mendidih.
2. Masukkan separuh lagi santan, perasakan gula dan garam. Perlahankan api, masak 2 -3 minit lagi. Tutup api.
Selamat berbuka puasa dengan menu ini.
adehh kak.. sedap srott srott nih..:p
ReplyDeleteerm... sedapnya ketam, ni sure rasa berlemak ni sbb RM6 santan ;)
ReplyDelete