Pages

Friday, July 4, 2014

Ketam Masak Lemak Cili Api


Resipi ini boleh dijadikan menu untuk berbuka puasa : Masak lemak cili api dipilih sebab mudah untuk disediakan dan kegemaran ramai.

Bahan utama : 7 ekor ketam bersaiz sedang (potong 2).

Bahan kuah :

10 hingga 15 tangkai cili padi ~ tumbuk lumat
1/2 inci kunyit  ~ tumbuk lumat
2 batang serai ~ titik sedikit
2 keping asam gelugur
RM6 santan
Air secukupnya

Cara memasak :
1. Satukan semua bahan kuah kecuali santan letak separuh dahulu.Masukkan ketam. Masak sehingga kuah mendidih.

2. Masukkan separuh lagi santan, perasakan gula dan garam. Perlahankan api, masak 2 -3 minit lagi. Tutup api.

Selamat berbuka puasa dengan menu ini.


2 comments:

  1. adehh kak.. sedap srott srott nih..:p

    ReplyDelete
  2. erm... sedapnya ketam, ni sure rasa berlemak ni sbb RM6 santan ;)

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)