Mula-mula tu ingat nak masak lauk ikan tenggiri. Tapi ubah kepada ikan bawal apabila si ayahnya membeli 5 ekor ikan bawal hitam. Saiznya sedang-sedang je. Biasalah kan, bila ikan bawal tu dimasak sweet sour. Jom ikuti bahan-bahannya.
Bahan utama :
5 ekor ikan bawal ~ goreng garing dan ketepikan
Bahan Tumis ~ kisar semuanya
5 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
halia (2 - 3 inci)
cili padi (jika suka pedas)
Bahan sos :
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
Air secukupnya
Bahan sayur :
1 batang timun ~ belah 2 dan potong kecil
1 biji tomato ~ belah 4 atau 6
Cara memasak :
1. Tumis bahan tumis sehingga garing atau naik bau.
2. Masukkan bahan sos dan kacau rata. Garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan sayur + ikan. Masak sehingga sebati. Tutup api.
Aah sedap kan Diana, nak2 jika dimakan panas2 dengan nasi putih panas!
ReplyDelete