BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Wednesday, June 22, 2016

Ayam Panggang berempah


Bahan :

1/2 ekor ayam ~ basuh dan toskan


Bahan tumbuk :  

6  ulas bawang putih
2  inci halia
1/2 sudu kecil lada hitam


Bahan sos :

2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
garam secukup rasa

Bahan pelengkap :
ubi kentang dan lobak merah

Cara memasak :
1. Gaulkan semua bahan tumbuk dan bahan sos sehingga sebati.

2. Gaul sebati dengan ayam + ubi kentang + lobak merah. Letak dalam pan ajaib dan bakar selama 20 minit.

3. Semasa masak tu, keluarkan kuahnya untuk mempercepatkan ayam itu garing! Sos itu boleh digunakan sebagai kuah.

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...