Pages

Thursday, June 2, 2016

Gulai ayam kunyit lengkuas




Hari ini teringin nak makan gulai kunyit lengkuas yang ma selalu masak semasa aku kecik-kecik. Teringin sangat nak makan tapi ma masak biasanya letak ikan. Kali ini aku letak ayam. Sedap juga.
Menunya mudah je..

Bahan utama :

1 ekor ayam potong kecil-kecil

Bahan kuah  (kisar semuanya):

2 labu bawang besar
5 tangkai cili padi (jika nok lagi pedas tu boleh tambah)
2 inci lengkuas muda
2 inci kunyit
air secukupnya

Bahan pelengkap :

Santan (RM3)
2 keping asam gelugur

Cara memasak :

1. Satukan semua bahan kisar dalam periuk + ayam + asam gelugur + santan (letak separuh dulu) + air (setengah gelas). Masak sehingga ayam empuk.Masukkan garam + gula secukup rasa.

2. Tambahkan santan yang berbaki. Kacau sehingga rata dan masak dalam 2 - 3 minit lagi. Tutup api. Siap untuk dimakan. Makan dengan nasi panas ...sedap tau!

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)