BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Thursday, June 2, 2016

Ikan tenggiri masak merah

Ini adalah resipi tok ma. Masakannya mudah saja tapi sedap tak terhingga. Sebenarnya sudah agak lama jugalah, aku tidak masak lauk ini kerana harga ikan tenggiri yang melambung naik mahalnya dan juga kerana sukar untuk mendapatkan ikan tenggiri yang segar.

Bahan utama :

Ikan tenggiri ~ 3 keping (1/2 kg) ....goreng (lumur garam sahaja)

Bahan kuah :

2 labu bawang besar (kisar halus)
5 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
Air secukupnya.

Cara masak :
1. Tumis bawang + cili boh sehingga garing (masukkan sedikit air semasa menumis).

2. Masukkan sos tomato + kicap manis + kicap masin + gula. Saya tak letak garam sebab sos-sos tu sudah masin. Kemudian masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng terlebih dahulu. Gaul seketika supaya kuah bersebati dengan ikan. Siap. Amat sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas.





2 comments:

  1. Replies
    1. Salam,
      Mungkin terlebih letak kicap sebab itu warnanya jadi hitam.

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...