Salam dan selamat berpuasa.
Semalam masak lauk lemak cili padi lagi. Permintaan wani kali ini. Sebelum ini masak lauk ayam kerutuk permintaan ira. Tiap-tiap hari ni makan lauk bersantan! Nampak gayanya lepas ini kena makan lauk tumis air atau rebus-rebus sahaja supaya seimbang!
Berbalik kepada ayam masak lemak cili padi ini, jom lihat resipinya.
Bahan utama :
1 ekor ayam (potong kecil) ~ panggang dalam pan sehingga hilang air ayam. Lagi sedap jika kulitnya hangus sedikit.
Bahan Kisar :
Cili padi (terpulang letak banyak mana)
Kunyit hidup (serbuk kunyit pun boleh)
Santan
Kuah :
Santan
Sekeping asam gelugur
2 batang serai dititik
Air
Cara masak :
1. Masukkan semua bahan kisar dalam periuk + serai dan masak sehingga mendidih.
2. Masukkan ayam + bahan kuah. Perisakan dengan garam + gula secukup rasa.
3. Setelah mendidih, tutup api. Siap untuk hidangan berbuka puasa.
Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa semua.....daaa
Air
Cara masak :
1. Masukkan semua bahan kisar dalam periuk + serai dan masak sehingga mendidih.
2. Masukkan ayam + bahan kuah. Perisakan dengan garam + gula secukup rasa.
3. Setelah mendidih, tutup api. Siap untuk hidangan berbuka puasa.
Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa semua.....daaa
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)