Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

jdr

advertorial.my

Friday, September 19, 2014

Mee Sanggul Goreng Pedas

Rasanya sudah agak lama saya tidak buat post tentang resipi. Almaklum, sejak akhir-akhir ini saya banyak membeli makanan di luar, dek kesibukan dengan tugasan harian. Jadi menjelang cuti sekolah ini, adalah sedikit kelapangan yang saya penuhi dengan aktiviti memasak. Kali ini saya nak postkan resipi tentang mee. Resipi asal adalah dari blog tersohor iaitu Dapur Tanpa Sempadan  : Mee Sanggul Goreng Pedas, sentuhan Chef Che Mat Gebu.

Bahan utama mestilah mee sanggul. Mee sanggul yang saya beli dipanggil mee siput!


Satu bungkus mee siput ini boleh dihidangkan untuk 5 hingga 6 orang makan.

Cara penyediaan : Celur mee siput ini dalam air panas sehingga lembut dan toskan.

Bahan untuk kuah :

Hirisan daging (lagi banyak lagi sedap)
Hirisan ayam (isi sahaja) ~kalau tak ada isi ayam tu, bahagian tulang pun boleh!
1 labu bawang besar (mayang nipis)
3 - 5 ulas bawang putih (mayang nipis)
3 - 5 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh letak lebih lagi~hiris halus)
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 kiub perasa ayam
1 - 2 sudu kicap manis
air secukupnya

Cara memasak :

1. Tumis bawang putih + bawang besar + cili padi sehingga garing (naik bau).
2. Masukkan cili boh + sedikit air = tumis sehingga cili garing. Kemudian masukkan hirisan daging + air = masak sehingga air daging memekat.
3. Masukkan semua jenis sos + kiub ayam + kicap manis + ayam + gula + garam = sesuai mengikut rasa.
4. Akhir sekali masukkan mee siput dan gaul rata. Hidangkan ketika masih panas.


Monday, August 25, 2014

Pelamin Along




Putih Pink Tema Pilihan,
Sungguh harmonis jua nan indah,
 Tirai pelamin langsir pilihan,
Bunga kipas disusun indah..

Hasil hiasan kreativiti sendiri,
Apa yang penting puas di hati,
Bertakhta di Hari Raja Sehari
    Menjadi kenangan kekal abadi...

Sunday, August 24, 2014

Masih ada rezeki dari Komisen Job Di Rumah




Syukur Alhamdulillah masih ada rezeki hasil komisen jualan JDR ni. Walaupun tak banyak, hanya RM75 tapi siapa sangka kan... yang seronoknya menerima emel dari syarikat kliks solution (syarikat yang membayar komisen ini) apabila ada yang membeli Job Di Rumah melalui link kita.

Apa-apapun...alhamdulillah. 

Sesiapa yang nak cari kerja  secara online ni, jangan segan-segan klik banner Job Di Rumah di atas tu ya. Dan berbanyak terima kasih jika join melalui link saya ini. TQ, TQ, TQ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...