Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Sunday, April 6, 2014

Cuti-Cuti Adelaide : Picking Cherries

Sabtu : 21 Disember 2013

Selain pengalaman memeluk koala dan memberi makan kanggaro, kenangan 'picking cherries' juga tidak dapat dilupakan. Dalam perjalanan ke ladang stella, pemandangannya sungguh cantik. Memukau mataku melihatnya.

Di Ladang Cherries Stella Creek ini, kami petik ceri...seronok!

Luas saujana mata memandang...menghijau elok utk terapi mata ni!



Setelah tiba di Ladang Stella ni, kami tak sabar-sabar nak memetik ceri...teruja apabila melihat buah ceri yang ranum masak! Manis rasa buah cerinya. Dari pokok terus masuk mulut, itu yang best tu!

Tengok tu, semua tak sabar nak petik ceri...jalan laju-laju hehehe
Memang tak sabar nak petik, tengoklah buah cerinya...besar-besar dan merah menyala warnanya! Sedapnya....

Terliur tak...nak petik dan makan!
Dan macam-macam gaya memetik buah ceri...almaklum orang 'bandar' masuk 'kampung', mana pernah jumpa pokok buah-buahan. Biasanya beli je kat pasar. Ini bila dapat peluang memetik sendiri buah, mesti tak mahu lepaskan peluang tu...ya dak??

Ada gaya tak jadi pemetik buah ceri?
Apa-apa pun, kami bersyukur kepadaMU kerana memberi peluang ini..tidak pernah terlintas pun boleh petik ceri apatah lagi memetik buah ceri di benua kecil Australia ini.

Sunday, March 30, 2014

Macaroni Sup

Pada cuti sekolah kali ni, berpeluanglah aku memasak untuk anak-anak. Kali ini, masak makaroni sup yang menjadi kegemaran anak-anakku.



 Resipinya :
Setengah bungkus macaroni ~ rebus sehingga lembut dan toskan. Masukkan sedikit garam semasa rebus macaroni. Cukup untuk 6 orang makan.

Bahan-bahan Kuah :

Isi ayam ~ potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
1 bungkus bebola ikan
3 biji ubi kentang ~ potong dadu
1 bungkus sup bunjut
1 kiub stok ayam
Air secukupnya

Bahan tumis :
Bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis
Bawang putih dan bawang besar ~ mayang
Lada hitam tumbuk ~ pilihan

Bahan hiasan ~ daun sup/daun saderi hiris halus

Cara Memasak :

1. Tumis bahan tumis sehingga garing,
2. Masukkan bahan-bahan kuah. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
3. Setelah kuah sup mendidih, masukkan macaroni.
4. Hidangkan dengan taburan daun sup. Siap. Makan panas-panas, pasti nak tambah lagi!




Wednesday, March 26, 2014

KFC Zinger Burger

Anak-anakku terutamanya si wani dan si angah amat gemar makan zinger burger ini. Sedap ranggup isi ayamnya.


Jadi sesiapa yang nak tahu lebih lanjut tentang zinger burger ini  yang merupakan salah satu jenis fast food KFC ini, silalah klik videonya yang keluar di blog ini...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...