Hari ini masak satu lauk saja tapi seperti biasalah mesti seimbang. Tak lain tak bukan iaitu masakan sweet sour bersayur, namun resipinya agak berbeza sikit dari yang biasa-biasa aku buat. Kali ini, versi pedas supaya boleh menambah selera sipemakannya...yang selama ini pun memang sudah berselera!He,he,he....
Bahan utama :
2 keping ikan merah digoreng
Sayur :
1 batang lobak merah
bunga kobis
Bahan kisar :
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 - 10 biji cili padi
Bahan sos
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
Cara memasak:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan bahn sos, kacau sehingga sebati > masukkan sayur. Perasakan dengan garam + gula secukupnya.
2. Setelah sayur agak layu, masukkan ikan merah. Masak 2 - 5 minit lagi,kemudian angkat.
Bahan utama :
2 keping ikan merah digoreng
Sayur :
1 batang lobak merah
bunga kobis
Bahan kisar :
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 - 10 biji cili padi
Bahan sos
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
Cara memasak:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan bahn sos, kacau sehingga sebati > masukkan sayur. Perasakan dengan garam + gula secukupnya.
2. Setelah sayur agak layu, masukkan ikan merah. Masak 2 - 5 minit lagi,kemudian angkat.
Nampak sedao je ikan merah masak sweet sour tuh 3K!
ReplyDeletesedap2..terliur pula bila tgok....^^
ReplyDeletehuih, feveret belalang nih... nak kena merengek kat mrs.belalang la mcm nih, soh buat satu... hehe
ReplyDeletewaa..sedapnya..nti bila2 nak try gak la menu ni...terliur tgk..
ReplyDeletesedapnya...mcm gini msk 1 lauk je pon ok..ada syur sekali kan...
ReplyDeleteBetul tu
Delete.
sedapnyeee!
ReplyDeletesaya xmkn sgt ikan merah...boleh tukar ke ikan bawal ni kalau nak masak...:)
ReplyDeleteBoleh je guna ikan bawal atau ikan lain.
Delete