"Sedap mak", puji along dan ira. "Pedas giler", kata Wani. "Memanglah pedas masak lemak cili api tu, itupun mak letak sikit je ladanya..."kata aku pula.Tapi yang pastinya mereka suka dengan resipi masak lemak udang ini.
Bahan utama ~ udang 20 - 30 ekor saiz sedang
Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
10 - 15 biji cili padi
10 - 15 biji cili padi
Bahan kuah :
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Bahan Pelengkap :
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ ketuk sedikit
1 biji ubi kentang ~ potong dadu
Cara mamasak:
1. Masukkan bahan kisar + bahan kuah + ubi kentang > masak sehingga ubi empuk.
2. Masukkan bahan pelengkap + garam + gula secukup rasa > udang > masak sehingga udang masak. Angkat, siap untuk dimakan.
wow..
ReplyDeletelama ayu tak menghadap udang. maklumlah en zalie ada amsalah asid urid..
kalau dulu2 mmg inilah santapan ayu..
hehhehehe, ayu pi rumah awk senyap2 ya..
he,he,he boleh je,mai lah:)
Deleteoh sama dgn suami kak, pun x makan udang tp demi anak2 sanggup berkorban suka tengok anak2 makan!
sedap ni...cara buat pun simple jer so mesti kene cuba nih...hehehe
ReplyDeleteehem sedapnya ..mama suka makan masak lemak udang ..
ReplyDeleteadrenalina ~ cubalah, simple je kan:)
ReplyDeletemama aini ~ sedap sekali hadap jer dah habis dimakan anak2:)hilang penat lelah membuatnya...tak penat pun,he,he..!
ReplyDeleteWah sedapnya..Ini menu kegemaran saya. :)
ReplyDeletenur-nba ~ feberet kita juga anak-beranak:)
ReplyDelete