Artikel berkaitan
Sunday, October 31, 2010
Resipi Masak Lemak Cili Padi Telur Itik
Bahan-bahannya :
6 biji telur itik
santan (RM3.00)
Bahan kisar :
1 labu bawang (saiz sederhana)
1/2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas muda
6 - 8 biji cili padi
Cara membuatnya :
1. Masukkan bahan kisar dan separuh santan ke dalam periuk. Pecahkan telur itik satu persatu. Masak dengan api sederhana.
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali-sekala. Setelah agak mendidih, masukkan 1/2 lagi santan.
3. Angkat setelah kuahnya panas~jangan sampai mendidih! Nanti tak cantik dipandang mata, tapi masih sedap dimakan!
Labels:
telur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
suke makan telur itik asin,macam ni tak biase sangat..
ReplyDeletetelur itik sedap ke?? jarang makan ar maybe sebab mahal skit dari telur ayam..
ReplyDeletect fad ~ sedap cubalah. telur itik masin pun boleh masak lemak cili padi!
ReplyDeleteFitrihadi~ telur itik memang dibuat masak lemak cili padi, kita tak guna telur ayam! cubalah rasa, sedap!
ReplyDelete