Pages
▼
Resipi Masak Lemak Cili Padi Telur Itik
Bahan-bahannya :6 biji telur itik
santan (RM3.00)
Bahan kisar :
1 labu bawang (saiz sederhana)1/2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas muda
6 - 8 biji cili padiCara membuatnya :1. Masukkan bahan kisar dan separuh santan ke dalam periuk. Pecahkan telur itik satu persatu. Masak dengan api sederhana.
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali-sekala. Setelah agak mendidih, masukkan 1/2 lagi santan.
3. Angkat setelah kuahnya panas~jangan sampai mendidih! Nanti tak cantik dipandang mata, tapi masih sedap dimakan!
suke makan telur itik asin,macam ni tak biase sangat..
ReplyDeletetelur itik sedap ke?? jarang makan ar maybe sebab mahal skit dari telur ayam..
ReplyDeletect fad ~ sedap cubalah. telur itik masin pun boleh masak lemak cili padi!
ReplyDeleteFitrihadi~ telur itik memang dibuat masak lemak cili padi, kita tak guna telur ayam! cubalah rasa, sedap!
ReplyDelete