Pages

Monday, November 1, 2010

Tumis Laksa!

Jangan terkejut membaca nama resipi ini. Sebenarnya nama resipi ini hanya digunakan oleh keluargaku sahaja. Biasanya resipi ini disebut dengan nama mee rebus. Bezanya mee rebusku ini tiada telur di dalamnya. Baiklah ikutilah resipinya...


Bahan utama~ mee kuning (2 bungkus) : dicelur dalam air panas selama 5 minit, kemudian ditoskan.

Bahan-bahan kuahnya :

5 ulas bawang putih (dihiris halus)
4 camca besar bawang kisar
3 ketul ayam isi (potong dadu~kecil)
1 bungkus bebola ikan (cap mushroom)
3 batang sawi manis (tidak pahit~baru anak-anak makan)
2 camca besar serbuk lada hitam (cap Aji Shio)
4 gelas air
gula dan garam
minyak untuk menumis


Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang putih dan bawang kisar. Masakkan hingga garing.

2. Masukkan isi ayam dan bebola ikan~gaul hingga kering air ayam, kemudian masukkan serbuk lada hitam. Kemudian masukkan air.

3. Setelah air mendidih, masukkan sayur sawi, garam dan gula secukup rasa. Angkat bila sayur masak. Nak makan, baru letak mee kuning dan masukkan kuahnya. Sedap dimakan dengan sos tomato dan sos kicap.




3 comments:

  1. mcm best je ni..dah la tgh lapa...hehe...

    ReplyDelete
  2. aku bukan sape2~best n sangat sedap!angkat bakul n angkat sendirilah pulak...he,he...

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)