Pages
▼
Monday, August 29, 2011
Ayam Masak Lengkuas
Resipi ayam masak lengkuas ini saya ambil dari Majalah Saji, bulan November 2003. Biasalah saya simpan majalah saji ini sebab banyak resipi yang boleh saya cuba memasaknya apabila ada masa terluang. Jom ikuti resipinya (saya ubah juga sedikit) :
Bahan utama ~ 1/2 ekor ayam (potong kecil)
Bahan Kisar:
2 batang serai
2 inci lengkuas
1 labu kecil bawang besar
5 tangkai cili padi (boleh juga guna cili kering)
Bahan Pelengkap :
1 biji ubi kentang (potong 4)
santan RM2 (boleh juga santan kotak/susu cair)
1 keping asam gelugur
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
1 cawan air
Cara memasak :
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari + sedikit santan. Tumis lagi sehingga rempah garing.
2. Masukkan ubi kentang + ayam + asam keping + santan + air. Masukkan garam + gula secukup rasa.
3. Masak sehingga kuah mendidih dan agak pekat. Matikan api. Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)