Pages

Saturday, August 27, 2011

Ikan merah masak tiga rasa


Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya, acara masak-memasak ini pun akan berakhir juga sebab pada bulan-bulan lain saya hanya beli lauk di kantin sekolah saja. Tapi sebelum itu, ikuti dulu resipi ikan merah masak tiga rasa ini...
Bahan utama :

1 keping ikan merah (potong 2)

Bahan-bahan kisar :

1 inci halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

2 batang serai dititik

Bahan-bahan pes/kuah :

2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
(digaulkan hingga sebati)
1/2 cawan air
1 biji tomato (belah 4)

Cara membuatnya :

1. Ikan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian digorengkan sehingga masak.

2. Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga garing.

3. Masukan bahan-bahan pes + 1/2 cawan air + tomato. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

4. Setelah kuah agak pekat,masukkan ikan yang telah digoreng dan angkat.

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)