Pages
▼
Saturday, August 27, 2011
Ikan merah masak tiga rasa
Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya, acara masak-memasak ini pun akan berakhir juga sebab pada bulan-bulan lain saya hanya beli lauk di kantin sekolah saja. Tapi sebelum itu, ikuti dulu resipi ikan merah masak tiga rasa ini...
Bahan utama :
1 keping ikan merah (potong 2)
Bahan-bahan kisar :
1 inci halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai dititik
Bahan-bahan pes/kuah :
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
(digaulkan hingga sebati)
1/2 cawan air
1 biji tomato (belah 4)
Cara membuatnya :
1. Ikan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian digorengkan sehingga masak.
2. Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga garing.
3. Masukan bahan-bahan pes + 1/2 cawan air + tomato. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Setelah kuah agak pekat,masukkan ikan yang telah digoreng dan angkat.
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)