Artikel berkaitan
Friday, August 19, 2011
Ikan tenggiri percik
18 Ogos 2011
Hari ini teringin makan ikan percik. Tapi tak ada santan macam mana ya? Bagaimana jika digantikan dengan susu cair, boleh ke, sedap ke...cubalah ya mana tahu sedap. Tambahan pula, dapat mengurangkan lemak jika guna susu...menu diet kan elok untuk kesihatan!
Bahan utama ~ 2 keping ikan tenggiri (lumur garam dan kunyit) ~ panggang separuh masak
Bahan kisar :
3 labu bawang besar (saiz kecil)
1/2 inci halia
3 sudu besar cili boh (boleh guna serbuk cili)
sedikit kunyit hidup
sedikit belacan
Bahan pelengkap :
1 batang serai ~ ketuk sedikit
1/2 cawan air asam jawa (kurangkan jika tak suka masam)
1/4 keping nesan/gula melaka
1 mangkuk susu sejat cair + air
1 sudu kecil halba
Cara memasak kuahnya :
1. Masukkan bahan kisar + bahan pelengkap, masak sehingga kuah agak pekat. Letak garam dan gula secukup rasa.
2. Sapukan pada ikan dan panggang ikan sehingga masak. Ulangi proses ini 2 - 3 kali. Ok dah siap untuk dihidangkan.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)