Hari ini buat cheese pudding untuk pencuci mulut
berbuka puasa petang ini. Mula-mula tengok cheese pudding ini dari blog secubit garam. Tapi buat versi asal je dari blog Homekreation. Itupun saya ubahsuai sikit sukatannya. Jom ikuti resipinya ....
Bahan-bahan:
10g serbuk agar-agar(1 paket)
1 liter air (4 cawan)
100g gula (4 sudu besar)
3 biji telur
100g biskut cheese - blend halus
1 sudu besar tepung kastad
1 tin susu cair
100g susu pekat (4 sudu besar)
50g mentega/marjerin (4 sudu besar)
Cara membuat puding:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula dan kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata + campurkan biskut + tepung kastad. Masukkan susu dan kacau sebati.
3. Tuangkan ke dalam adunan agar-agar tadi dan tutup api apabila mendidih. Masukkan mentega dan kacau sehingga sebati.
4. Tuang ke dalam tin/acuan dan biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum dihidangkan.
Sumber~Secubit garam:Puding keju
Resipi asal : HomeKreation:Cheese Pudding
Sumber~Secubit garam:Puding keju
Resipi asal : HomeKreation:Cheese Pudding
Salam..kak, leh x saya tahu akak guna biskut cheese apa? terliur sungguh tgk resepi ne..
ReplyDeleteSalam..kak, leh x saya tahu akak guna biskut cheese apa? terliur sungguh tgk resepi ne..
ReplyDeletehuhuhu..bestnye pandai buat..teringin nak rasa..hantarla sini sikit..:)
ReplyDeleteCahayaMatakuYangMenyaksikan~
ReplyDeleteWaalaikumsalam, kak guna biskut cheezels.classic cheese,jenama kraft.
Lia ~ nak boleh je dtg ambil rumah,he..he:)
ReplyDelete