Biasanya masak ikan goreng resipi chek atau ikan goreng berempah. Tapi untuk berbuka kali ini, rasa nak makan ikan berlada seperti ikan keli berlada, cuma saya gunakan ikan tenggiri. Jom layan resipinya....
Bahan utama ~ 1 keping tenggiri (potong 6 bahagian kecil) ;lumur garam & serbuk kunyit dan goreng sehingga masak. Angkat dan letak dalam pinggan.
Bahan Kisar :
5 biji cili merah
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
Bahan Pelengkap :
1 labu bawang besar ~mayang bulat
3 biji limau kasturi/limau nipis
Cara memasak :
1. Tumis bahan dikisar hingga garing.
2. Masukkan garam,gula dan bawang besar. Kacau rata. Tutup api dan angkat serta tuangkan di atas ikan.
3. Perahkan air asam limau apabila hendak dihidang/makan.
Tip ~ Limau kasturi sering dijadikan minuman sejuk bersama air batu. Dapat menghilangkan dahaga dan menyejukkan badan dengan lebih berkesan.
(Chef Hanieliza:Buku Senangnya Memasak Ikan)
(Chef Hanieliza:Buku Senangnya Memasak Ikan)
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)