Biasanya saya masak menu masak merah aje sebab kegemaran utama anak-anak. Kali ini ubah sedikit menunya, tapi masih masak merah cuma ditambah sedikit rempah kari. Ikutilah resipinya:
Bahan utama ~ 2 keping ikan tenggiri (jadikan 8 bahagian kecil : goreng setelah dilumur garam)
Bahan Kuah :
3 sudu besar bawang besar kisar
4 sudu besar cili boh
1 1/2 sudu besar serbuk kari ikan/daging ayam
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang besar kisar + cili boh sehingga garing.
2. Masukkan serbuk kari + sos tomato. Gaulkan sehingga garing dan masukkan air sedikit demi sedikit. Garam dan gula secukupnya.
3. Masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng. Sebatikan 2 - 3 minit > angkat.
p.s ~boleh letak buah tomato (belah empat)
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)