Pages

Sunday, December 18, 2011

Ubi kayu rebus




Musim-musim hujan ni, banyak jenis ubi yang dijual. Antaranya ialah ubi kayu. Macam-macam masakan/kueh boleh dibuat menggunakan ubi kayu. Rebus gitu aje pun sedap, terutama di makan panas-panas dan dicicah dengan kelapa parut muda...sedapnyalah!

Resipi ubi kayu rebus > rebus ubi kayu + garam + gula secukup rasa + air. Ada juga gantikan gula dengan gula melaka/gula perang. Jadi warnanya sedikit keperangan.

5 comments:

  1. urmm..dapnyerr..nak2 lak ngan
    musim ujan skrg kn..tgk gmbr
    pun da bselera neh..hehe..

    ReplyDelete
  2. diana ~ betul tu...semalam buat bikang ubi, nanti postkan:)

    ReplyDelete
  3. arena ~ he,he tu yg sdapnya makan bulan2 hujan gini:)

    ReplyDelete
  4. salam kak, nak buat gune ubi kentang pun boleh ke cara ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi kentang sedap buat fries atau cheesezy wedges!

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)