Pages

Friday, January 11, 2013

Belimbing



Pernah makan buah belimbing? Pastinya ramai sudah merasa keenakan buah belimbing ini. Buah belimbing ini sedap dimakan begitu sahaja atau dijadikan air/jus belimbing.




Kami pula suka makan buah belimbing ini yang ditaburi sedikit garam di atasnya dan disejukkan dalam peti sejuk....terasa keenakannya. Belimbing juga banyak khasiatnya, antaranya ialah


1) Mengandungi 90% air, 0.75% protein, 3.5 – 11% gula dan 0.7% serat.
2) Kaya dengan kalium & vitamin A, selain vitamin B dan C.
3) Kalium di dalam belimbing berfungsi mengawal degupan jantung, keseimbangan cecair, membantu kitaran ion dalam salur darah, membantu pengecutan otot, membantu memindahkan nutrein kepada sel selain membantu fungsi saraf.
4) Jus ini diminum untuk mengurangkan kehausan dan merangsang rembesan kelenjar untuk penghasilan air liur.
5) Selain itu, ia membantu melawaskan pembuangan air kecil di samping membantu merawat masalah kulit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin C.
Sumber ~



4 comments:

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)