Pages
▼
Saturday, January 5, 2013
Ayam Masak Lemak Cili Padi
Resipi masak lemak cili padi kali ini adalah masakan dari Negeri Sembilan. Jom ikuti bahan-bahannya...
Bahan utama : 1/2 ekor ayam (potong kecil) dan panggang dalam pan ajaib sehingga kering airnya.
Bahan kisar :
1/2 inci kunyit
10 hingga 15 tangkai cili padi (boleh tambah)
sedikit santan
Bahan pelengkap :
Santan (RM4)
2 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur (asam keping)
1 biji ubi kentang (belah 4)
1 gelas air
Cara memasak :
1. Masukkan bahan kisar + bahan pelengkap. Hanya masukkan separuh saja santan + 1 gelas air.
2. Setelah ubi kentang empuk, masukkan ayam. Gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan lebihan santan dan tunggu mendidih. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
Sumber ~
My Resipi Ayam masak lemak cili padi
nyum..nyum.. sedapnyaa..
ReplyDeletemesti pedas kan sbb resepi org N9..=D
org n9 mmg terro msk lemak cili..
ReplyDeletelglah xboh bwang2..
asli berapi
assalam..nak sikit ayam lemak cili api kegemaran mama tu.. ;)
ReplyDeletesedap nie ..
ReplyDeletebiasanya saya masak dnegan ayam kampungg
lebih manis ;)
wow sedapppnye.....terliur la bila lalu sini :)
ReplyDeleteWah, sedapnya!
ReplyDeleteDah tentu pedas menyengat ni..
Sedapnya. Tapi sayang, rumah Mieya nie. Masaklah ayam masak apa pon, takkan habis lah. Kalau beli, habis pulak. Pelik kan?
ReplyDelete