Pages

Tuesday, May 13, 2014

Nasi Minyak Ayam Tomato

Hari ini merupakan cuti umum sempena Hari Wesak. Peluang ini digunakan untuk membuat sarapan pagi ini. Menu yang diminta oleh ira ialah nasi minyak.

Nasi Minyak

6 pot beras (6 orang makan) ~ bersihkan dan toskan

Bahan tumis :
1 labu kecil bawang besar ~ mayang nipis
1 inci halia ~ hiris nipis
rempah campak ~ bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
1 helai daun pandan
air secukupnya

Cara masak :
1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan air secukupnya dan sedikit garam.

2. Setelah air mendidih, masukkan beras dan pindahkan ke dapur elektrik (rice cooker). Masak sehingga nasi masak.

Ayam Masak Tomato



1 ekor ayam ~ potong kecil (lumur dengan sedikit garam dan goreng)

Bahan kuah :
2 labu bawang besar ~ blender sehingga lumat
3 sudu besar cili boh
4 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos kicap masin
1 sudu besar sos kicap manis
Air secukupnya

Cara masak:
 1. Tumis bawang besar + cili boh sehingga garing (masukkan sedikit air semasa menumis).
 2. Setelah garing, masukkan sos tomato + sos kicap masin + sos kicap manis + air. Letak gula + garam secukup rasa.
 3. Setelah kuah mendidih, masukkan ayam. Gaulkan sebati dan angkat. Siap untuk dimakan bersama-sama telur rebus dan nasi minyak. Lauk ini juga sedap dimakan dengan nasi putih panas.


2 comments:

  1. sedapnyaa.. lama tak makan nasi minyak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, makan sekali sekala itu yg tambah selera :)

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)