BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, September 28, 2014

Ikan Tenggiri Masak Kicap




Tiap-tiap hari makan ayam, bosan juga kan. Jadi hari ini, masak lauk ikan. Ikannya pula ialah ikan tenggiri. Lauk yang dimasak pula mudah saja iaitu masak kicap dan lauk kegemaran ramai juga ni.

Bahan utama :
2 keping ikan tenggiri ~ lumur garam dan goreng garing.

Bahan kuah :
5 ulas bawang putih ~ mayang halus
1 labu kecil bawang besar ~ mayang nipis-nipis
5 tangkai cili padi (lebih pun tak apa)
Kicap masin
Kicap manis
Semangkuk kecil air asam jawa
1 gelas air

Cara masak :
1. Tumis bawang putih + bawang besar+ cili padi  = garing atau naik bau.
2. Masukkan air asam jawa + kicap masin + kicap manis + air. Perasakan garam + gula secukup rasa.
3. Akhirnya, masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Siap untuk dimakan dengan nasi putih panas.


1 comment:

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...