Pages
▼
Sunday, September 28, 2014
Ikan Tenggiri Masak Kicap
Tiap-tiap hari makan ayam, bosan juga kan. Jadi hari ini, masak lauk ikan. Ikannya pula ialah ikan tenggiri. Lauk yang dimasak pula mudah saja iaitu masak kicap dan lauk kegemaran ramai juga ni.
Bahan utama :
2 keping ikan tenggiri ~ lumur garam dan goreng garing.
Bahan kuah :
5 ulas bawang putih ~ mayang halus
1 labu kecil bawang besar ~ mayang nipis-nipis
5 tangkai cili padi (lebih pun tak apa)
Kicap masin
Kicap manis
Semangkuk kecil air asam jawa
1 gelas air
Cara masak :
1. Tumis bawang putih + bawang besar+ cili padi = garing atau naik bau.
2. Masukkan air asam jawa + kicap masin + kicap manis + air. Perasakan garam + gula secukup rasa.
3. Akhirnya, masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Siap untuk dimakan dengan nasi putih panas.
ini thorrbaikkk.. jemu tgk ayam..huhh
ReplyDelete