nasi lemak buah bidara
daun selasih hamba lurutkan
buang emak buang saudara
kerana kasih hamba turutkan
Bahan-Bahannya :
3 pot beras ~ bersihkan dan toskan .
2 ulas bawang merah ~ mayang nipis
Halia ~ hiris nipis
daun pandan ~ 2 helai (potong 3 cm panjang)
Santan ~Rm5.00
Sedikit garam
Air secukupnya.
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan dalam periuk rice cooker.
2. Masakkan seperti biasa sehingga air kering.
3. Sedia dimakan dengan goreng/ ayam panggang.
Ayam Panggang/Ayam Goreng
1. Gaulkan ayam dengan garam + kunyit.
2. Panggang/goreng dalam pan ajaib ~ guna api sederhana. Sedap rasanya walaupun ayam garing tetapi isinya lembut! Ini keajaiban menggunakan pan ajaib!
Tak lengkap rasanya makan nasi lemak, jika tiada kuah sambal masak merahnya.
Sambal Ikan tongkol :
1. Goreng ikan tongkol sehingga garing ~ ketepikan.
Bahan kuah/sambal:
2 labu bawang besar~kisar halus
4 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
Gula melaka
Air secukupnya
Cara masak :
1. Tumis bawang besar + cili boh sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tomato + kicap manis + kicap masin + gula melaka + gula + garam secukup rasa.
3. Masukkan air secukupnya. Bila kuah agak pekat, masukkan ikan. Sebatikan. Siap untuk dimakan dengan nasi lemak dan ayam goreng.
nasi lemak, paling suka nih..
ReplyDeleteKegemaran ramai nasi lemak ni, nak2 jika dimakan dengan pelbagai jenis lauk!
Delete