Jadi hari ini giliran aku pula masak dan sebagai memenuhi permintaan anak-anak, aku masak ayam golek tapi terengganu stail. Hari ini masak banyak sikit untuk hantar sebagai juadah berbuka puasa bagi keluarga yat, ti dan ma. Harap-harap tu cukup rasalah ye, almaklum bulan puasa ni, main campak je garam dan gula.
Bahan utama :
Ayam 2 ekor (potong 8)
Bahan kuah :
6 ulas bawang putih
2 labu bawang besar merah
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit
6 sudu besar cili boh
RM6 santan
Gula melaka
3 keping asam gelugor
Sedikit halba
4 batang serai (diketuk sedikit)
Air secukupnya
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan dalam kuali. Letak gula melaka/ gula + garam secukup rasa.
2. Masak sehingga ayam separuh masak.
3. Pindahkan ayam ke dalam pan ajaib dan panggang sehingga ayam masak.
4. Hidangkan ayam bersama kuahnya.
Dah siap untuk dihantar kepada yat ~ lauk berbuka hari ini
Ayam Golek Terengganu Stail
Napalah time siang2 Ramadhan ni juga timing jenguk blog akak.. T_T
ReplyDeleteSalam Ramadhan.. lama tak beraksi sini.. hehe
Sabar Firdaus!.Salam ramadhan untuk Firdaus n famili juga.
Delete