Artikel berkaitan
Monday, August 1, 2011
Kari Ikan Pari
Biasanya jika ikan pari,mesti si suami minta dimasakkan tumis. Tapi memandangkan ada santan beku dalam peti ais, jadi ikan pari tu dimasak kari je supaya santan tu tidak rosak!
Bahan utama :
8 keping ikan pari
Bahan kisar untuk ditumis :
4 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
1 inci halia
Bahan pelengkap:
1 biji ubi kentang (potong 4)
2 sudu besar cili boh/serbuk cili
2 - 3 sudu besar serbuk kari
santan RM2
1 gelas air
Cara memasak:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, kemudian masukkan cili boh/serbuk cili, ditumis lagi sehingga garing.
2. Masukkan serbuk kari dan sedikit santan + air, masak sehingga serbuk kari pecah minyak.
3. Masukkan ubi kentang dan lebihan santan, masak sehingga ubi empuk kemudian masukkan ikan pari. Setelah ikan masak,tutupkan api. Enak dimakan bersama nasi putih dan telur asin.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Selalunya kalau masak kari ikan saya tidak masukkan kentang...
ReplyDeleteBila nak tunjukkan buat biskut raya?...
Tinta Emas~ lama menghilang! harap semua kerja dah beres:)
ReplyDeleteBiskut raya tahun ni byk yg 'tunjuk' je...
wei..pandai buat biskut jugake? ada jual tak?
ReplyDeleteCikgugeo~ tak jual,beli adalah..he,he.
ReplyDeletesedapnye! terus rasa nak beli ikan pari.
ReplyDeletebiasa ikan pari masak asam pedas jer
gee ryder~ubah menu tak salah!ada variety gitu:)
ReplyDelete