Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Thursday, December 22, 2011

Bikang Ubi


Aku biasa makan bingka ubi ini masa kecik-kecik dulu, yang dibuat oleh tok ma. Memang sedap. Jadi apabila ada ubi kayu yang dibeli oleh suami di Pasar Tani, aku te
ringin nak buat bikang ubi ini. Resipinya aku ambil dari blog Resepi Ibu : Bingka Ubi. Ikuti bahan dan cara membuatnya....


Bahan-bahannya:

4 cawan ubi kayu yang diparut (perah airnya )
2 cawan santan
2 biji telur
1 cawan gula pasir
4 sudu besar minyak
secubit garam
sedikit pewarna kuning


Cara-caranya:

1. Panaskan oven 150’C selama 10 minit.
2. Campur semua baha
n di atas hingga sebati...
3. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu dengan minyak.
4. Bakar adunan selama 1 jam @ hingga masak pada suhu 150'c.
5. Sejukkan dulu b
aru dipotong.



Terima kasih kepada Suzana Shahamidon, pemilik blog Resepi Ibu kerana menyediakan resipi bikang ubi yang mudah untuk disediakan dan enak ini.

10 comments:

  1. assalam teratai..lamanya mama tak makan bikang ubi ni,teringat mak mama selalu buat bikang ni !!!..tetiba mama rindu dgn masakannya..hu2x..

    ReplyDelete
  2. alahai... fevret me too time kecik2 dulu :)

    ReplyDelete
  3. waa.. bikang ubiii.. feberet juga ni.

    ReplyDelete
  4. Nyum2.. boleh try ni.. tp orang len masak.. kita try mkan jer.. hehe..

    ReplyDelete
  5. mama aini ~ saya pun makan masa kecik2 dulu, ma yg buat. Bila buat..anak2 pun suka:)

    ReplyDelete
  6. Mama Likha ~ sedapkan...esp.time hujan2 gini:)

    ReplyDelete
  7. Farah ~ yes feberet kak juga + anak2 juga...minta buatkan lagi:)

    ReplyDelete
  8. Cadlynn ~ bukan nak puji diri, tapi sedaplah jugok...he,he

    ReplyDelete
  9. Aretikz ~ sekali sekala masak sendiri apa salahnya...cubalah buat,he,he...

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)