Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Sunday, April 15, 2012

Tengah fikir-fikir apa nak buat 5 tahun lagi!

Terima kasih kepada rakan-rakan maya yang memberi cadangan buka bisnes bila bersara nanti. Masalah utamanya, aku ni bukannya 'kaki bisnes'! Memang tak ada langsung pengetahuan tentang bisnes! Tapi, kalau hendak tu, seribu dayakan! Jadi tengoklah dulu, mungkin boleh ikut cadangan itu bila bersara nanti. Cuma sekarang, tengah fikir "Bisnes apa nak buka"??? Buntu juga bila memikirkannya! Ada idea tak...boleh kongsi sini ya!

16 comments:

  1. jual2 kuih2 pun ok jgk..tak pun buka mini runcit...

    kdg2 sy ni terpk nak benti keje..nak meniaga kecil2an..wat kuih@ kerepek..tp lum yakin sepenuhnya..takut hangat2 tahi ayam jer..

    ReplyDelete
  2. cik dah faridah ~ not bad idea tu. Terima kasih:)

    ReplyDelete
  3. K.Teratai,
    Sy pun suka meniaga. Kita boleh meniaga apa jua yang kita MINAT buat. Sebabnya minat yang mendalam tu membuatkan kita lebih bersemangat untuk lakukan yang terbaik dan sunguh2. :)Idea kecil dari saya. Hehe...

    ReplyDelete
  4. The book writer ~ Betul tu, kalau buat sesuatu yg diminati pasti hati senang n bersemangat utk mencapai misinya...terima kasih:)

    ReplyDelete
  5. Aktif dalam blogging ...
    Masa pun boleh kontrol!!
    Janji ada aktiviti....

    ReplyDelete
  6. saya pun bukan jenis otak bisnes. tapi kalau nak berbisness ni kena ada minat. jika minat dan bersungguh InsyaAllah akan berjaya.

    try kedai online ke.. jual barang2 baby @ pakaian muslimah dan segalanya. sekarangkan ramai yang suka shopping online..

    suggest je :)

    ReplyDelete
  7. salam teratai 5 tahun tu lama lagi..boleh fikir2kan lagi..

    ReplyDelete
  8. meniaga kain2 pasang online pon boleh tahan jugak. hihi.. kita pon minat bisnes.. bes wwooo duit asek masyuk sajok..

    ReplyDelete
  9. Hanif ~ itu salah satu aktiviti yg memang kak tunggu2,sbb sekarang masa terluang je boleh bblogging...

    Bersara nanti,sure byk masa tluang!

    ReplyDelete
  10. Syiela ~ bisnes online boleh gak...along n angah pun ada online bisnes,cuma sekarang ni 'off'kan dulu sbb mereka tengah belajar. Mungkin boleh teruskan bisnes online mereka...thanks:)

    ReplyDelete
  11. Acik Erna ~ betul tu...tapi rasa macam nak bersara dah sekarang,memandangkan perangai pelajar sekarang yg berbagai ragam!

    ReplyDelete
  12. Ticer Syah ~ ohh bagus juga tu...terima kasih:)

    ReplyDelete
  13. saya pun bercita2 nak meniaga tp xtaw nak buat apa n camne nak mula....bagus juga cadangan blogger2 lain tukan.buat blogshop sendiri.

    ReplyDelete
  14. kalau best dapat niaga kuih muih tradisional. sbb ramai sgt jual kuih goreng2. ala bosan. kuih koci, talam, serimuka, tako, dll tu sedap tu.. huih kalo dpt jual dan sedap mmg laku.

    ReplyDelete
  15. Aishah Jahirah ~ cadangan yg baik utk difikir2kan!

    ReplyDelete
  16. mommy nana ~ betul tu,kuih2 tradisional memang susah nak cari sekarang...terutama yg sedap! Ini kalau nak bisnes kuih tradisional, kena belajar buat dulu...

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)