BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Thursday, September 23, 2010

Masak Lemak Pucuk Paku
















Bahan-bahan:


3 ikat pucuk paku
1 biji ubi kentang (potong dadu)
santan (RM3.00)
ikan bilis (ditumbuk sedikit)

Bahan-bahan dikisar:

6 - 7 biji cili padi (boleh tambah jika mahu lebih pedas)
1 labu bawang besar (saiz sedang)
1 cm kunyit hidup

Cara memasak:

1. Bahan-bahan dikisar dicampurkan dengan ubi kentang dan santan (letak separuh dahulu santan)~masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga panas. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

2. Masukkan pucuk paku (buang batangnya), masakkan sekejap dan tambahkan separuh lagi santan~biarkan sekejap dan kemudian matikan api dapur.


*sedap dimakan bersama-sama cencaru goreng berlada*

2 comments:

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...