Artikel berkaitan
Thursday, September 23, 2010
Masak Lemak Pucuk Paku
Bahan-bahan:
3 ikat pucuk paku
1 biji ubi kentang (potong dadu)
santan (RM3.00)
ikan bilis (ditumbuk sedikit)
Bahan-bahan dikisar:
6 - 7 biji cili padi (boleh tambah jika mahu lebih pedas)
1 labu bawang besar (saiz sedang)
1 cm kunyit hidup
Cara memasak:
1. Bahan-bahan dikisar dicampurkan dengan ubi kentang dan santan (letak separuh dahulu santan)~masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga panas. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
2. Masukkan pucuk paku (buang batangnya), masakkan sekejap dan tambahkan separuh lagi santan~biarkan sekejap dan kemudian matikan api dapur.
*sedap dimakan bersama-sama cencaru goreng berlada*
Labels:
sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nilah antara lauk pauk kegemaran ira..huhu!!
ReplyDeletenasib baik ada juga sayur yg ira suka!
ReplyDelete