Pada hari Jumaat (8.10.10), suamiku berkesempatan membuat sirap roselle...
Bahan-bahannya :
Kelopak bunga roselle
(diasingkan daripada bijinya)
Gula (2 kg)
Air
Cara membuatnya :
1. Setelah kelopak bunga roselle dibersihkan, letakkan ke dalam periuk yang berisi air.
2. Campurkan gula dan masakkan di atas dapur (api sederhana).
3. Setelah gula hancur dan air sirap mendidih~matikan api.
Kelopak bunga roselle
(diasingkan daripada bijinya)
Gula (2 kg)
Air
Cara membuatnya :
1. Setelah kelopak bunga roselle dibersihkan, letakkan ke dalam periuk yang berisi air.
2. Campurkan gula dan masakkan di atas dapur (api sederhana).
3. Setelah gula hancur dan air sirap mendidih~matikan api.
ditambah ais makin enak...
khasiatnya juga banyak sekali
kaya dengan zat galian
terutamanya vitamin c..."
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)