BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Saturday, November 20, 2010

Kari Ikan Tenggiri


Bahan Utama :

2 keping ikan tenggiri

1 cawan santan segera (cap Kara)

1 biji ubi kentang (potong 4)


Bahan untuk ditumis :

1 labu bawang besar (saiz kecil)~dimayang halus
4 ulas bawang putih~dihiris halus

sedikit halba
sedikit kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
minyak untuk menumis


Bahan dijadikan pes :

2 camca besar bawang kisar
2 camca besar cili boh

3 camca besar serbuk kari ikan (cap Adabi)

1 cawan air


Cara memasak :

1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan semua bahan untuk ditumis dan masak sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan pes (gaulkan dahulu sehingga sebati) dan masak sehingga garing. Sambil itu masukkan air sedikit demi sedikit di selang-seli dengan santan. Masukkan ubi kentang. Letak garam dan gula secukup rasa.

3. Setelah agak garing, masukkan ikan dan lebihan santan. Tunggu sehingga mendidih dan ikan masak. Tutupkan api dan angkat.



*Sedap dimakan dengan nasi putih dan ikan kering/ikan bilis goreng....
juga boleh dijadikan pencicah roti canai*

2 comments:

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...