BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Wednesday, June 8, 2011

Singgang Kepala Ikan Tongkol


Bahan-bahannya:

2 keping kepala ikan tongkol
5-6 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar (mayang halus)
5 keping asam keping/gelugur
1-2 inci lengkuas
1 inci kunyit
air secukupnya

Cara membuatnya:

1. Letakkan semua bahan dalam periuk yang bersaiz kecil (vision paling kecil).

2. Isikan air separas kepala ikan (jangan terlalu banyak air~supaya kuahnya berperisa)

3. Masukkan garam dan gula secukupnya. Saya gunakan garam kasar.

Sedap dimakan bersama nasi putih dan sambal belacan

1 comment:

  1. aambal belacan kt um x pedas. x syok btol. ahahhahhah :p

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...